Vattrång Konsthall: Grupputställning
En utställning med konstnärerna Salka Hellbacka, Elin Båve, Mari Kretz, Hanna Una Holmquist, Anna Hillbom på Vattrångs Konsthall.
”If green and blue makes you think of chance”
Sommaren 2023 bjöd jag in några konstnärskollegor till ett samarbete. Jag hade länge tilltalats av taktiliteten och den handgripliga poesin i deras arbeten. Givna fria händer och ett tomt gallerirum, fick vi förbehållslöst samtala, leka runt och skapa nya relationer mellan varandras verk och överlappa våra enskilda konstnärliga intentioner.
Samtalen om material och taktilitet i högsommarvärmen ledde oss till tanken om hur mycket i livet och konsten som är en oundviklig process av att tillföra och reducera vatten. Ett konstant och nödvändigt arbete för att bibehålla liv och balans i tillvaron. Att ständigt upprätthålla den rätta mängden fukt i kroppen för att inte drabbas av uttorkning, i huden för att hålla den mjuk, i leran för att den ska kunna knådas och formas och torka utan att spricka. Rätt mängd gips i vatten för att gjuta en figur, väntan på att gipset ska svälla och fukten dunsta. Att bereda träet rätt miljö för att torka och spricka på rätt sätt och få den mest täljbara densiteten.
I arbetet blev Gaston Bachelard och myten om en vattenfenix en poetisk vägledning;
”En Jesuitisk präst, Father Kircher, berättade en gång att skalen från sjöstjärnor längs Siciliens kust, efter att ha malts till pulver, drar sig samman och börjar leva igen om detta pulver översköljs med vatten.
Abbé de Vallemont återger denna myt som en parallell till Fenix som reser sig ur askan. Här har vi istället en vattenfenix.”
(Gaston Bachelard – Rummets poetik)
Idén om hur sjöstjärnornas pulvriserade skal drar sig samman till en enhetlig kropp och magiskt återfår livet vid kontakt med vatten, gav oss en poetisk och något hoppfull synvinkel på denna process av torka och väta, detta arbete utan slut, ett kretslopp där vattnet aldrig försvinner men ständigt antar nya former. En metafor för skapandet som gav oss en stunds tankevila.
Fantasin om en vattenfenix motiverade tanken på skapandet som en naturkraft i sig, oberoende av våra händer. Men också skapandet som en form av tänkande genom handen, där riter, traditioner och kunskap nedärvs i kroppsminnet och i själva vattnets molekyler, för att utövas synkront med och ibland i motsats till de basala behoven.
När vi nu reser vidare till Konstföreningen Åkern och Vattrång Konsthall, deltar konstnärerna med nyproducerade verk i varierande material, såsom minutiöst täljda träskulpturer, elementära former i lera och vax, avgjutningar av de egna lerfigurerna samt teckningar i blyerts och bläck i en ständigt växande serie.
Vårt första samarbete ägde rum på Molekyl Gallery i Malmö 2023 med utställningen ”En lyckad förförelse” till vilken ”If green and blue makes you think of chance” på Vattrång Konsthall är en fristående fortsättning.
Anna Hillbom, maj 2025
Utställningen är en del det regionala utställningsprogrammet I samlad rörelse, med Konstfrämjandet Gävleborg som huvudman. Utställningen är första delen av Konstföreningen Åkerns två-åriga projekt "Flytande landskap”, som utforskar vattnets poesi, ekologi och sociala aspekter. Projektet stöds av Region Gävleborg, Nordanstigs kommun, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet och sker i samarbete med Konstfrämjandet Gävleborg. Genom konstnärliga uttryck och inkluderande sammanhang bjuder vi in konstnärer och besökare till att reflektera kring miljö och samexistens.