Häktet: Hanna Halsebakke

“Visne og vokse, blekne og gjenoppstå” är en utställning med den norska konstnären Hanna Halsebakke på Häktet konstgrafiska verkstad och galleri.

Hur ser framtidens marina mikrokosmos ut efter oljeläckage, temperaturskiftningar och djuphavsgruvdrift? Hanna Halsebakke tecknar med undran om vilka skapelser som finns under den abyssala zonen. Formerna är spekulativa, men du kommer att hitta spår av celler, cystor, rötter, alger, koraller och havsgräs. 80 % av havet är outforskad. Organismerna på havets djup är spöklika i deras oillustrerade, orörda tillstånd. Hanna använder teckning som ett mnemoniskt verktyg – ett sätt att göra osynlig erfarenhet synlig. Teckning är en process i sig själv, och speglar därmed den levande världen och organiskt material.

”Utgångspunkten för utställningen är mina teckningar av spekulativa undervattensvarelser. Som inspiration för teckning undersöker jag mitt arkiv av egna collage, grafik och teckningar, samt observerar blommor och koraller och vetenskapliga illustrationer. När jag tecknar är dessa närvarande i medvetandet, medan subjektiviteten och sinnena fortsätter linjen. Bildserien undersöker hur jag genom teckning kan efterlikna biologiska snitt. Teckningarna har samma kontur, men rymmer olika mönster, som om man skulle sett den fiktiva organismen i olika mikroskopdjup.” Publiken bjuds in i “

Publiken bjuds i ”Visne og vokse, blekne og gjenoppstå”, in i ett konstnärligt ekosystem av blyertsteckningar, animation och bioplast. Hanna Halsebakke (f.1995, Oslo) är en Köbenhamn/Oslo-baserad konstnär. Hon har en masterexamen från Konsthögskolan i Oslo och ställt ut på Norske Grafikere, Skog Art Space med flera. Halsebakke tilldelades Ungkonststipendiet 2021 Festspillene i Nord-Norge med det interdisciplinära projektet Ekko Ekko.

Med stöd av Region Gävleborg, Nordanstigs kommun, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och Kulturrådet. Utställningen är en del det regionala utställningsprogrammet I samlad rörelse, med Konstfrämjandet Gävleborg som huvudman. Utställningen är en del av Konstföreningen Åkerns projekt "Flytande landskap".